De klokkenluider Julian Assange, wat heeft hij gedaan?

Julian Paul Assange is een journalist, programmeur en internetactivist. Hij was goed in het hacken en is een klokkenluider die in 2006 de website Wiki Leaks oprichtte. Julian Assange kwam ter wereld op 3 juli 1971 in Townsville. Behalve dat die de oprichter was van Wiki Leaks heeft die nog een aantal dingen in zijn leven gedaan.

Wie is Julian Paul Assange?

Julian Paul Assange is de oprichter van Wiki Leaks. Hij is een journalist, internetactivist en een programmeur. Op drie juli 1971 kwam Julian ter wereld als Julian Paul Hawkins. Zijn geboorteland is Australië. Julian heeft zijn vader was ten tijde van zijn geboorte niet meer aanwezig. Julian neemt de naam aan van de man die trouwt met zijn moeder. Het gezin leidt een nomadisch bestaan. Voor zijn veertiende is Julian al meer dan 30 keer verhuisd.

Met zestien jaar leerde Julian Assange het hacken

In 1987 is Julian Paul Assange 16 jaar en leerde zich het hacken. De computer was zijn passie. Julian ging hacken onder de naam Mendax. Samen met twee gelijkgestemden breekt Julian in de computers van de Amerikaanse Defensie. Dit doet die ook bij de Australische autoriteiten. In 1994 wordt Julian hiervoor gearresteerd. Julian kreeg een geldboete en een voorwaardelijke straf.

Julian Paul werkte voor de politie

Julian Assange heeft een tijd voor de politie gewerkt, Hij hield zich bezig met het opsporen van pedofielnetwerken. Julian interesseerde zich voor encryptie en programmeren. Ook leerde Julian veel over de gevaren die konden zijn bij technologie bij burgers. Hij registreerde de domeinnaam leaks.org maar heeft toen er niets mee gedaan.

En toen kwam Wiki Leaks

In het najaar van 2006 kwam Wiki Leaks in beeld. Het werd een organisatie waar klokkenluiders gevoelige informatie konden plaatsen. Het eerste succes van Julian Paul Assange was een geheim onderzoeksrapport. Dit onderzoeksrapport ging over de voormalige Keniaanse president Daniel arap Moi. In dit document werd corruptie, fraude, nepotisme onthult. Ook kwamen banden met drugsbaronnen aan het licht binnen de regering.

De grote doorbraak van Julian Paul Assange

In 2010 komt Julian’s grote doorbraak met Wiki Leaks. Julian kon iets wat de pers niet kon, en dat was onbereikbare geheimen onthullen. Op 3 april neemt Julian de Verenigde Staten op de korrel. Er werd een video gelekt van een Amerikaanse luchtaanval. De video toonde piloten in gevechtshelikopters die lachend kogels afvuurden op onschuldige burgers.