Wat is Wiki Leaks?

Wiki Leaks hoort niet bij de website Wikipedia. Het heeft niet met elkaar te maken. Wiki Leaks is een website waarop anoniem foto’s, filmpjes en documenten kunnen worden geplaatst. De identiteit van de mensen wordt niet vrijgegeven en alle verkeer van documenten is versleuteld.

Wat houdt Wiki Leaks in?

Iedereen kan op de website Wiki Leaks anoniem documenten plaatsen. Dat kunnen foto’s, documenten en filmpjes zijn. Je identiteit is en blijft anoniem. Er worden geen gegevens van de personen bewaard. Voordat de documenten online komen worden deze grondig gescreend. De website Wiki Leaks heeft niets gemeen met Wikipedia. Aan deze encyclopedie van Wiki Leaks kan iedereen bijdragen.

Waarom bestaat Wiki Leaks?

De website Wiki Leaks is bedoeld voor klokkenluiders uit bedrijven en de overheid de kans te geven om anoniem documenten te plaatsen. Er kunnen op deze manier misstanden uit de wereld worden geholpen. Er wordt op Wiki Leaks gevoelige en geheime informatie gedeeld die te maken heeft met de overheden of bedrijven. De publicatie van deze gegevens heeft als doel dat het grote publiek dit ook kan lezen.

Wat is het doel van Wiki Leaks?

Het doel van Wiki Leaks is om geheime documenten en gevoelige informatie te plaatsen. Dit wordt door klokkenluiders van de overheid gedaan maar ook door bedrijven. Wiki Leaks wil aantonen dat er veel gebeurt in de wereld wat de mensen niet weten. Omdat documenten, foto’s en filmpjes worden geplaatst wordt er ook veel aan het licht gebracht. Dit kunnen zaken zijn die niet goed zijn en die de wereld wel moet weten.

Welke documenten staan op Wiki Leaks?

De documenten die aangenomen worden op Wiki Leaks zijn bijvoorbeeld geheim en vertrouwelijk. De documenten mogen gecensureerd zijn en moeten alles te maken hebben met de politiek, maar ook diplomatieke documenten zijn van belang. Ook belangrijke en ethische zaken zijn van belang.

De documenten worden naar Wiki Leaks toegespeeld op verschillende manieren. Het kan per post of via de email. Wiki Leaks wil nooit weten wie de documenten gestuurd heeft alles gebeurt anoniem. Mocht het toch gebeuren dan wordt alles vernietigd zodat niemand het te weten komt. Alle documenten worden door advocaten van Wiki Leaks verdedigd.

Wiki Leaks publiceert materiaal wat anders niet naar buiten komt

De website Wiki Leaks geeft gewone burgers, politici, journalisten, werknemers de kans om materiaal te publiceren dat anders altijd geheim blijft. Men komt meer te weten.